Apie ką nutylima: Turkija – galingiausia karinė valstybė Europos ir Artimųjų Rytų

Šioje valstybėje sukomplektuota viena iš šiuolaikinių moderniausių kariuomenių, kuriuos pajėgumai nusveria bet kuriuos Europos šalies ar kelių šalių pajėgumus. Tik Europos Sąjungos pajėgos sujungdamos bendras jėgas pajėgios priešpastatyti šiai galingai jėgai savo ginklavimosi potencialą.

Tačiau, ši valstybė ne tik moderni karine prasme, bet stebi jos populiacijos kitimas (ženklus padidėjimas, dabartinis skaičius ), kas parodo valstybės ekonomikos klestėjimą ir gyventojų esantį patriotizmą. Būtina pabrėžti, jog tai musulmoniška valstybė – 99% procentai gyventojų musulmonai.

Taigi Artimųjų Rytų zonoje egzistuoja vienintelė stipri musulmoniška valstybė, kuri nėra pavaldi Amerikos interesams ir kooperuojasi su ja vardan savų tikslų – silpninant aplinkinių valstybių karinius pajėgumus per įvairias bendras NATO intervencijas (net įstojus į NATO aljansą Turkija, 1956 metais, bet kažin ar ilgam dabar). Tai vienintelė musulmoniška valstybė aljanse, todėl verta susimąstyti dėl ateities, kada Amerikos karinės kompanijos nukreiptos prieš musulmoniškas šalis (Irakas, Iranas, Afganistanas).

Visai neseniai pradingusi istorijos pelkėje Osmanų imperija, kurią pateikiu paveiksle kartu su datomis. Tai tikrai stebina, kaip neseniai vykę faktai įtakoję šimtmečius Vidurio ir Rytų Europos gyvenimą. Taip pat lengva surasti dabartinių tendencijų ryšį su praeitimi, ypatingai vertinant karinius konfliktus Rytuose.

72 milijonai gyventojų arba 100 milijonų 2030 metais – labai galinga valstybė, kuri ateityje turės didelę įtaką Europos gyvenimui.

Naujųjų laikų projektai – Tunelis tarp Europos ir Azijos per Bosforo sąsiaurį

Tai tik parodo kokiais tempai vystosi ekonomika šioje šalyje ir kaip technologiškai ji išsivysčiusi. Ši tunelis statomas kitomis technologijomis, nuleidžiamas parengtus karkasus į vandenį bei sujungiant  juos  tarpusavyje povandeninėmis priemonėmis, kartu požeminėje (miesto) dalyje gręžiant papildomus tunelius atsišakojimams . Planuojamas užbaigimas 2011 metais.

Tunelis tarp Europos ir Azijos 2011